Till startsidan
Translate

Unik elväg testas utanför Lund

En av de bidragande faktorerna till den globala uppvärmningen är transporter, som idag står för en tredjedel av alla koldioxidutsläpp i Sverige. Elfordon, ger inga lokala utsläpp, och blir allt mer vanliga. Det innebär en allt större efterfrågan på möjligheter för laddning av elfordon.

Utvecklingsföretaget Elonroad och Lunds Tekniska Högskola har en lösning för behovet av laddning – en elväg som gör det möjligt för elfordon att ladda sina batterier under färden. Genom att kunna ladda batterierna under färden kan man klara sig på mindre batterier vilket ger både kostnads- och resursbesparingar. 

Vi på Kraftringen har upplåtit plats vid vår produktionsanläggning Örtoftaverket där det byggts upp en 200 meter lång testbana. Vi har också satt upp en station som förser elvägen med ström. 

Sverige är världsledande när det gäller elvägar, och förutom elvägen på Örtoftaverket finns ett par andra testvägar runt om i landet. Det som gör Elonroads lösning unik är att elvägen kan fungera för de flesta typer av elfordon, i allt från stads- till motorvägstrafik. Elonroads elväg består av en skena som placeras ovanpå vägen, vilket innebär en enkel installation och ger minimala skador på asfalten. Under bilen sitter en kontakt som glider längs med skenan och tar upp ström som laddar fordonets batteri utan att man behöver stanna. 

– Detta är en mycket intressant lösning för elvägar och det ska bli intressant att följa hur testerna går. Vi är glada att kunna vara med och stötta projektet och på så sätt bidra till utvecklingen av det hållbara samhället, säger Håkan Skarrie som är affärsutvecklare och ansvarig för Kraftringens del i projektet. 


Kontakta oss

Jag tar tacksamt emot frågor, synpunkter och önskemål från dig. Vänligen fyll i dina kontaktuppgifter och ditt ärende i fälten nedan. Jag återkommer till dig snarast.

Mottagare
[namn]