Till startsidan
Translate

Gunnesboverket (Lund)

Gunneboverket (Lund)

Gunnesboverket, som är beläget i nordvästra Lund, kallas för hjärtat i fjärrvärmeproduktionen och är den största anläggningen i Lund. Gunnesboverket har gradvis växt i takt med staden och har varit igång ända sedan slutet av 1960-talet. Mycket har förändrats under åren, och anläggningen har konverterats mot mer biobränslebaserad produktion.

Produktionen sker med bioolja (olja gjord på vegetabiliska restprodukter), geotermi, naturgas, pelletspannor och en gasturbin som levererar både värme och el.

Gunnesboverket har även en fjärrvärmeackumulator med kapacitet på ca 1 000 MWh värme och den rymmer ca 20 000 m3 vatten. Ackumulatorn fungerar som en gigantisk termos där fjärrvärmevatten lagras och gör att produktionen kan hållas på en jämn nivå även vid riktigt kalla vinterdagar. Ackumulatorn fungerar därmed som reserv och säkerhetsställer att det alltid finns värme att skicka ut på nätet.

Gunnesboverket driftövervakas idag från vårt kontrollrum i vår nybyggda produktionsanläggning i Örtofta.

Har du några frågor?

Du är alltid välkommen att ringa oss på 020-32 61 00 eller skicka e-post till oss om du undrar över något.


Kontakta oss

Jag tar tacksamt emot frågor, synpunkter och önskemål från dig. Vänligen fyll i dina kontaktuppgifter och ditt ärende i fälten nedan. Jag återkommer till dig snarast.

Mottagare
[namn]