Till startsidan
Translate

Kraftringen med när Lund blir fullskalelabb

2014-06-09 11.07

Som en del av programmet på innovationseventet Skåne Innovation Week, hölls häromdagen ett event som en avspark för att informera om att arbetet nu är igång på riktigt, och för att nå ut till nya möjliga deltagare.

- I början av 2013 gjorde en grupp organisationer en gemensam ansökan till Vinnova, som beviljade ett bidrag på cirka 9,5 miljoner kronor till projektet Lund Innovation, berättar Liisa Fransson, FoU-ansvarig på Kraftringen. Syftet är att skapa en grön och socialt hållbar tillväxt med innovativa lösningar inom hållbar stadsutveckling. Lund ska bli ett fullskalelabb där nya idéer kan visas upp i verkligheten, och på så sätt ska företag kunna få ett skyltfönster – både nationellt och internationellt.

Nu har arbetet pågått under en längre tid. En grupp organisationer, som omfattar både samhälle, akademi och näringsliv, har formerat sig, och är igång med olika projekt. Lunds kommun koordinerar arbetet, och övriga organisationer som ingår i kärntruppen är Ideon, Kraftringen, Lunds universitet, E.ON, Region Skåne, Sustainable Business Hub, SP, Akademiska Hus och Siemens.

Future by Lund kopplar ihop aktörer och problemägare i en öppen innovationskultur. Fokus ligger på tre av utmaningarna för framtidens städer: Mobilitet, energi och belysning. Man testar och utvärderar smarta hållbara innovationer, exempelvis vid investerings- och byggprojekt. Både tekniskt och praktiskt, och socialt och affärsmässigt.

På Skåne Innovation Week presenterades Future by Lund av Lunds kommuns projektledare Peter Kisch och Dagmar Gormsen, och några goda exempel lyftes fram:

  • A street that makes you smile. Ideon Opens Emma Ollevik berättade om idén att lyfta Klostergatan i centrala Lund till nya höjder med innovativ belysning.
  • Skiner solen på dig? Tillsammans för en lysande idé. Kraftringens Ulrika Bergström talade om ett samarbete kring en solpotentialskarta som alla vinner på. Just nu används kartan av Region Skåne för att kartlägga vilka av deras byggnader som är lämpliga för solel.
  • Asfalt – nu som mjukvara. SP:s Marc Puig von Friesen berättade om innovationen som gör det ännu säkrare att välja cykeln.
  • Belysningen som fyller Lunds klassrum med ny energi. Alexander Weiland från Aaxsus visade på effekterna av att ladda befintlig teknik med ny tillämpning.

- Vi behöver vara många fler aktörer för att skapa de innovationer som krävs för att forma framtidens städer, och eventet var ett sätt att sträcka ut en hand till fler som vill vara med, både kunder och andra externa samarbetspartners, och våra egna medarbetare, säger Ulrika Bergström, innovationschef på Kraftringen. I projektet ”A street that makes you smile!” deltar medarbetare från Kraftringen Service i den öppna innovationsprocess som Ideon driver.

Samarbetet handlar om att leta efter effektivare lösningar än de som finns på marknaden och att vilja investera i innovativa och hållbara tjänster och produkter i ett tidigt skede. Future by Lund hjälper till med att identifiera och avgränsa behov och att därefter hitta rätt lösning och testa den i skarpt läge.

Läs mer här: http://futurebylund.se/

Var med i diskussionen om Future by Lund på Twitter, tagga med #futurebylund.


Ulrika Bergström räckte ut handen från Kraftringen som vill hitta samarbetspartners när det gäller solceller.


Minglet fortsatte länge efter mötet, många hade tankar om det som diskuterats.

Kontakta oss

Jag tar tacksamt emot frågor, synpunkter och önskemål från dig. Vänligen fyll i dina kontaktuppgifter och ditt ärende i fälten nedan. Jag återkommer till dig snarast.

Mottagare
[namn]